Kategorier
Uncategorized

Harley-Davidsons Svenska Historia

Ett av de mest karaktäristiska MC märkena, Harley-Davidson, har en fin svensk historia. Men vägen mot det omtyckta och populära varumärket det är idag har inte varit enkel.

Många eldsjälar har lagt ner tid och energi för att initialt föra in motorcyklarna i landet, och därigenom lägga grunden för Harleyy-Davidsons historia i Sverige. Läs vidare för att lära dig mer om hur det kultförklarade märket slog sig in på den svenska marknaden för motorcyklar!

Allt startade i ett garage

Harley Davidson hade år 1964 två uttalade återförsäljare i Sverige, en baserad i Göteborg och ytterligare en i den kungliga huvudstaden. Men dessa hade inte riktigt fått varumärket att gå hem hos de svenska motorcykelfantasterna. Det var först när Börje Björk, en individ som själv älskade motorcyklar, beslutade sig för att importera en uppsättning motorcyklar som försäljningen rotade sig i Sverige.

En liten grupp

Det var ett fåtal individer som lade grunden till vad Harley-Davidson är idag, åtminstone på i Sverige där det var Börjes familjeföretag som arbetade hårt inledningsvis. Först bedrev Börje, ihop med en vän, sin verksamhet direkt från en källarlokal lokaliserad i Sundbyberg.

Företaget bedrevs i sann familjeföretags anda där både flickvänner likväl som Börjes egen mamma var involverade. Personal rekryterades dessutom i kretsen av intresserade, ibland till och med från kundbasen som kom och handlade i garagebutiken.

Hollywood ändrar Harley Davidson

Efter att i kölvattnet av andra världskriget ha haft ett något tveksamt varumärke, ändrades bilden av Harley Davidson för alltid. Detta skedde genom två filmproduktioner i det amerikanska film-meckat Hollywood. Detta inträffade under slutet av 60-talet då Easy Rider samt Vilda Änglar producerades och bidrog till att göra märket häftigt, snarare än gubbigt.

Nya tider

Mycket har förändrats sedan Börje Björck påbörjade arbetet mot att göra Harley Davidson till ett av de populäraste varumärkena bland motorcyklister i Sverige. Efter att kundbasen utgjorts av ett litet antal inbitna individer har bordet vänts. 2017 var Sverige det land i världen där andelen Harley Davidson motorcyklar var högst per kapita. Det säger mycket om hur stark tillväxten har varit i Sverige, och vilket bra rykte HD har bland svenska motorcyklister. 

Eget magasin 2006

Intresset i Sverige för Harley Davidson har som sagt vuxit sig allt starkare, så starkt att de nu finns ett magasin som nischat in sig på motorcyklarna. Den första upplagan lanserades år 2006, och benämns som BigTwin. För dig som är intresserad, finns det fösta numret att läsa helt gratis via PDF online.

Harley Davidson-sällskap

Det är inte bara magasin som visar hur populärt Harley Davidson har blivit i Sverige. Det finns givetvis mängder av MC-klubbar i Sverige. Men det finns även motorcykelsällskap som enbart involverar HD-förare. Dessa klubbar arrangerar bland annat resor för sina medlemmar, så att de kan utforska nya häftiga rutter ihop.

Sveriges äldsta Harley-Davidson klubb grundades 1970. Den heter Harley Davidson Club Sweden och har idag 12 regionala falanger runt om i landet. Detta visar att den Harley Davidsons svenska historia är stark, och kommer växa sig starkare framöver.