Kategorier
Uncategorized

Populärt utflyktsmål

Läckö slott är ett populärt utflyktsmål för många mc-åkare. Kanske kommer en och annan snart att sätta sitt termoskaffe i halsen vid åsynen av slottet. Det kommer nämligen att få en ny färg, i samband med att man lägger ny puts på fasaden.

Slottet Läckö ligger på halvön Kållandsö, som sticker ut i Vänern. Byggnaden ligger i Lidköpings kommun, är ett av de mest besökta turistmålen i Västsverige, och har utsetts till Sveriges vackraste slott.

Men nu ska byggnaden genomgå en förändring som kommer att märkas. Den vita putsen kommer att bytas ut mot gul. Att fasaden tidigare har varit vit beror på den fasadputs som användes vid en renovering på 1970-talet, en puts som är för tät och har skapat problem med fukt och alger. Gul puts på fasaden är också mer i linje med hur byggnaden ursprungligen såg ut, säger slottsarkitekten Allan Ahlman till Göteborgs-Posten. 

Om du planerar att ta din Harley till Kinnekulle i sommar kommer du dock inte att mötas av ett gult slott. Arbetet med att lägga den nya putsen på fasaden kommer att ta lång tid. 

Fasadputs – en kontroversiell fråga 

Att byta puts, och därmed färg och utseende, på en byggnad kan vara kontroversiellt, inte bara när det gäller så historiskt värdefulla byggnader som Läckö slott. I Sjöbo kommun gav politikerna klartecken till att lägga puts på en tegelfasad, men stadsbyggnadsförvaltningen var emot åtgärden, skriver Ystads Allehanda. 

Precis som den “gamla” 70-talsputsen på Läckö har gett upphov till skador kan skador uppstå på nyare hus, till följd av dålig fasadputs. I Svedala har ett flertal husägare gått till domstol för att få rätt mot hustillverkaren, som valt en enstegstätad putsad fasad till sina relativt nybyggda hus. Mer om detta finns att läsa här.

Bor du i Stockholm och har ett hus – nytt eller gammalt – som behöver ny fasadputs? Läs mer om vad du kan göra för din fastighet på https://fasadputs-stockholm.se/