Kategorier
Uncategorized

Slipp glasögon på vägarna

Hjälm och glasögon är inte en vinnande kombination. Och många tycker det är krångligt att hålla på med kontaktlinser. Många mc-åkare väljer därför en operation med ögonlaser, för att slippa såväl glasögon som kontaktlinser när de är ute på vägarna.

Om du har ett synfel kan du få en s.k. villkorskod på ditt körkort. Villkorskoden 01.06 betyder att du endast får framföra ditt fordon med glasögon eller kontaktlinser. Om du vill slippa detta kan ögonlaser vara lösningen. Detta är något som blir allt mer populärt bland svenska mc-åkare. Observera dock att alla inte kan bli hjälpta av ögonlaser. Om en ögonlaseroperation är lämplig för dig beror bl.a. på din ålder, din livsstil, och på dina ögons fysiska förutsättningar. Läs mer här om vem som kan, och vem som inte kan, genomgå operation med ögonlaser.

För att du ska kunna veta om ögonlaser är rätt för dig är det viktigt att du får en konsultation på mottagningen. Vid en sådan konsultation ska ögonkirurgen gå igenom vilka metoder som finns för att åtgärda ditt synfel, och vilken som bedöms vara bäst för dig. 

Fler och fler mc-åkare väljer ögonlaser


Det är mycket vanligt idag att mc-åkare väljer att operera ögonen. Redan för tio år sedan lanserade en ögonklinik ett samarbete med föreningen Sveriges Motorcyklister, vilket tillkännagavs i ett pressmeddelande. Det är inte heller helt ovanligt att kliniker som utför ögonoperationer med laser medverkar vid mässor som vänder sig till mc-åkare. När dessa mässor nu ställs in, till följd av coronapandemin, är man som mc-fantast hänvisad till att söka informationen på nätet istället. Vissa kliniker har börjat erbjuda konsultation via videosamtal, men det bästa är alltid ett samtal ansikte mot ansikte. Då har ögonkirurgen störst möjlighet att göra en bedömning av ditt synfel, din livsstil och dina behov